В МЕДИИТЕ

Телевизия:

LOGO  АРХИТЕКТУРЕН ФЕСТИВАЛ СОФИЯ 2015, „Денят започва с Култура“ по БНТ – 18.09.15

Първо издание на Софийски архитектурен фестивал. Какви са целите и програмата му разказаха в студиото на “Денят започва с култура” разказаха арх. Бойка Огнянова, куратор на проекта, и арх. Николай Баровски, председател на регионалната колегия София-град към Камарата на архитектите в България. Арх. Бойка Огнянова подчерта необходимостта от сериозен разговор за архитектурата и градската среда. 

 

Радио:

radio_sofia  Започна първото издание на „Архитектурен фестивал София“, БНР – 18.09.2015

Програмата е богата и има за цел да популяризира работата на архитекта, на ландшафтния архитект и урбаниста, каза в предаването „Преди всички“ заместник-председателят на Камарата на архитектите арх. Атанас Ковачев.

Предвидени са много дискусии, както с жителите на столицата, така и с професионалисти. По време на фестивала ще бъдат организирани и два архитектурни тура – в Национална галерия Квадрат 500 и в Детския научен музей „Музейко“.

Повече за фестивала и за проблемите, свързани с устойчивата архитектура, можете да чуете ТУК.

 

radio_sofia  Архитектурен фестивал започва на 17 септември в София, БНР – 11.09.2015

Ще има и два големи дебата, в които гражданите на София са поканени да дойдат, да зададат своите въпроси. На 2-ри октомври, петък, дебатът ще бъде кой, как и с какво участва във формирането на градската среда, Общината какво прави, архитектите какво правят, гражданите какво правят и защо се получава това, което виждаме. А на следващия ден ще има дебат как и какво е добре да се случи в София, каза арх. Баровски. (чуйте интервюто)

 

  radio_sofia  Камарата на архитектите организира първия Архитектурен фестивал София 2015, БНР – 27.08.15

След по-малко от месец – на 17 септември, нашият град за пореден път ще отбележи своя празник. Денят на София, както и Световният ден на архитекта – 5 октомври, са поводът Камарата на архитектите в България да организира първия Архитектурен фестивал София 2015, който ще се проведе във времето между двата празника.

Много и различни са събитията, включени в програмата му: дискусии, изложби,  конкурс за есе.

Даниела Бенишева с още информация – чуйте нейния репортаж.

 

logo (1)  Архитектурен фестивал София 2015, Дарик радио – 10.09.2015

Първото издание на „Архитектурен фестивал София 2015“ ще се проведе между 17 септември и 5 октомври. Повече за него ще ни разкажат двама от организаторите – архитектите Бойка Огнянова и Атанас Ковачев. (чуйте интервюто)

 

Преса:

14dnevnik  Започва „Архитектурен фестивал София 2015“, Дневник – 17.09.2015

Ще бъдат представяни проекти за устойчиво развитие на градската среда, ще се проведе лекция и дискусия за елементите на устойчивата градска среда с ключови групи участници. Форумът ще има и чуждестранни гости, които ще участват в архитектурни турове в Национална галерия – Квадрат 500 и Детския научен музей „Музейко“. Ще има и лекционен панел на български и чуждестранни архитекти, сред които представители на Министерството на културата на Франция, Орден на архитектите в Рим и Орден на архитектите в Букурещ. (прочетете още)

 

14dnevnik Архитектурен фестивал започва на 17 септември в СофияДневник – 05.09.2015
 Първото издание на „Архитектурен фестивал София 2015“ ще започне на 17 септември, съобщиха организаторите от Камарата на архитектите и Съюза на архитектите. Фестивалът ще продължи до 5 октомври, като са предвидени редица събития.

 

14dnevnik  Камарата на архитектите в София обяви конкурс за есе „Ако (не) бях архитект“, Дневник – 24.08.2015

(…) „Градът е нашият общ дом, в който се преплитат много различни идеи и интереси, винаги има проблеми за решаване и важна роля в неговото развитие имат архитектите, урбанистите и ландшафтните архитекти. Вие сте забелязали проблем и имате идеи за подобряването му? Влезте в ролята на професионалист (или излезте от нея, ако трябва) и представете своята позиция. Ако сте архитект, ландшафтен архитект, урбанист, студент или човек с позиция по темата, участвайте със своя критичен поглед“, призовават организаторите. (прочетете още)

 

Web медии:

logo Откъснете мак и подарете сребрист смърч, Citybuild.bg – 18.09.2015

Друго събитие, свързано с ландшафтната архитектура, е на 3 октомври. Това е панелът „Заедно за града„, в който ще се проведе НПО-панаир с представяния на неправителствени организации, работещи по темите на архитектурата и градската среда. Сред тях Инициатива “Зеленият град България“, Велоеволюция, Група град, Спаси София, Фабрика за идеи, Фондация Екообщност и други.

 

logo  Фестивал разказва какво значи да си архитект и как да участваме в създаването на градаCitybuild.bg – 18.09.2015

„Най-важното в организирането на какъвто и да е тип събитие е публиката, споделянето на посланията и разговорите между хората, които се интересуват от тези теми. Това трябваше да е малък фестивал, а се получи доста сериозно събитие“, каза кураторът на Архитектурния фестивал София 2015 арх. Бойка Огнянова. „Искаме прозрачност, архитектурни конкурси, както и да разкажем на най-младата си публика какво значи да си архитект и как може да участваме в създаването на града“, каза тя.  (прочетете още)

 

logo  Вижте програмата на Архитектурен Фестивал София 2015,Citybuild.bg – 03.09.2015

Централният дом на архитекта в столицата ще стане основен домакин на фестивала от 17 септември до 5 октомври. (прочетете още)

 

logo  Архитектурен тур в Национална Галерия – филиал Квадрат 500, Citybuild.bg – 01.09.2015

Турът ще се проведе на 17 септември – Денят на София, от 15:00 часа, с водещ арх. Николай Борисов от Янко Апостолов Архитекти, автори на реконструкцията на сградата. (прочетете още)

 

logo  Изложба на български архитектурни бюра ще има на моста на НДКCitybuild.bg – 31.08.2015

РК София-град организира като част от „Архитектурен фестивал София 2015“ изложба на български архитектурни бюра, която ще се състои на моста на НДК в края на септември. (прочетете още) 

 

logo  Архитектурен Фестивал Започва в София на 17 СептемвриCitybuild.bg – 24.08.2015

Инициативата на Камарата на архитектите в България, РК София-град, е по повод Деня на София и Световния ден на архитекта – 5 октомври.

Тази година темата е „Архитектура и климат“ и тя ще бъде отразена и във фестивала. (прочетете още)

 

logo  Конкурс за есе „Ако (не) бях архитект…“, Citybuild.bg – 24.08.2015

За участие е необходимо да изпратите своето есе, графични материали и попълнен формуляр за участие на адрес info@kab-sofia.bg най-късно до 17 септември, четвъртък, и със заглавие „Конкурс за есе“. Въпроси по условията на конкурса можете да изпращате на същия адрес. (прочетете още)

 

gradat_bg Архитектурен тур в Квадрат 500,Gradat.bg – 31.08.2015

(…) Сградата на Националната галерия, филиал Квадрат 500, крие интригуваща 150-годишна история и няколко значителни трансформации. (прочетете още)

 

gradat_bg Архитектурна изложба ще украси моста на НДК, Gradat.bg – 31.08.2015

Изложба на български архитектурни бюра ще украси моста на НДК в края на месец септември. Тя се организира от РК София-град в рамките на „Архитектурен фестивал София 2015“. (прочетете още)

 

gradat_bg КАБ – София обяви конкурс за есе „Ако (не) бях архитект…“, Gradat.bg – 24.08.2015

(…) Целта е участниците в него да представят своя критичен поглед и предложения за съвременната градска среда, през призмата на (не)професионалиста. (прочетете още

 

logo_xmass  Обявиха конкурс за есе ”Ако (не) бях архитект”Dir.bg – 24.08.2015

(…) Тематиката е свързвана с урбанистична, архитектурна или ландшафтна тематика от градската среда. (прочетете още)

 

logo (1) Архитектурен фестивал София 2015, Arhitektura.bg – 03.09.2015