Отбелязваме Седмицата на устойчивото строителство с 2 тематични събития в партньорство с BGBC

В Седмицата на устойчивото строителство (21-27 септември) АРХИТЕКТУРЕН ФЕСТИВАЛ СОФИЯ 2015 в партньорство с Българския Съвет за Устойчиво Развитие, BGBC има удоволствието да ви покани на две тематични събития, посветени на устойчивото развитие – част от панела Устойчив град.

На 24 септември, четвъртък, арх. Весела Вълчева-Макгий от Българския съвет за устойчиво развитие – BGBC, ще изнесе кратка лекция за елементите на устойчивата градска среда, която ще бъде последвана от кратки представяния и дискусия с участието на архитекти с визия за устойчиво развитие, бизнес представители, сдружения и граждански организации за устойчиви проекти.

На 25 септември, петък, ще бъде представена серия от проекти за устойчиво развитие, както ползите за граждани и бизнес – от зелен покрив и зелена фасада, до сграда, град и регионално развитие.

 


Следете актуална информация за програмата на страниците на фестивала fest.kab-sofia.bg  и BGBC www.bgbc.bg, както и във фейсбук:

– страницата на фестивала www.facebook.com/arch.fest.sofia ,

– страницата на BGBC  https://www.facebook.com/BulgarianGBC ,

– събитието https://www.facebook.com/events/863984010354022/


 

ПРОГРАМА

24 септември, четвъртък

18:00 – Устойчив град и градска среда – лекция на Българския съвет за устойчиво развитие и дискусия с участниците

Зала 1 на Централен дом на архитекта, ул. Кракра 11

 

25 септември, петък

18:00  – Представяне на проекти за устойчиво развитие:

  • Петата фасада – презентация на тема зелени покриви на Архитектурна Колегия “Ж” – ландшафтни архитекти
  • Smart City – Иновационна стратегия за интелигентна специализация на 13 града в България, Асоциация за развитие на София (sofia-da.eu)
  • Mild Homes – проект за еко-селища  (www.mildhome.eu/bg/)
  • Build Upon – проект за съвместното създаване на стратегия за основното обновяване на сградния фонд в (http://www.bgbc.bg/)

Зала 1 на Централен дом на архитекта, ул. Кракра 11

 

За представените проекти:

12015224_310070009163377_7976641389198652381_oПЕТАТА ФАСАДА

Петата фасада или зелените покриви като ефективно решение за устойчива градска среда – технологии, практики и световни политики – презентация на Архитектурна Колегия “Ж” – ландшафтни архитекти.

Представяне на последните тенденции и технологии в проектирането , изграждането и поддържането на зелените покриви. Ползи за градскат средата и човека. Политики за зелена градска среда. Как подхождат големите градове и техните ‘‘зелени програми‘‘ за по-широко използване на зелените покриви.

 

1SMART CITY – ИНОВАЦИОННА СТРАТЕГИЯ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ НА СОФИЯ – Асоциация за развитие на София (sofia-da.eu)

Проектът Smart City, в който Столична община ще координира възможности за обновяване на София и на други български градове разглежда темите за оптимизиране на градската среда. Иновационната стратегия на София цели да повиши степента на интелигентната специализация на столицата чрез утвърждаването на София, като интелигентен град (SMART CITY). В този град се изгражда среда с високо качество на живот за гражданите и добро управление, което стимулира създаването на по-добри условия за синергия в иновационната еко-система и водещите икономически сектори.

 

 

MILD HOME MILD HOME /Интелигентна къща/ www.mildhome.eu/bg/

Презентация на проект за устойчиви сгради и “зелени” къщи. Иновативният аспект на проекта MILD HOME е комбиниран в 2 фактора: реализиране на къща с висока енергийна ефективност, с достъпни строителни и експлоатационни разходи за хора с ниски до средни доходи, които се стремят да имат нова къща на достъпна цена. Проектът има за цел подпомагането на устойчивото развитие на такива сгради на европейско ниво, с което да се докаже, че е възможно да се изградят устойчиви селища на база на MILD HOME, достъпни за всеки в страните от Югоизточна Европа.

 

build uponBUILD UPON

Презентация на проекта на Българския съюз за устойчиво развитие – BGBC – http://www.bgbc.bg/

BUILD UPON е амбициозен социален проект, представляващ цялостен процес за постигане на среда за обитаване с повишен комфорт и висока енергийна ефективност. Рразработва се в партньорство с 13 държави членки на Европейския съюз. Създаден е в контекста на поставените през 2012 г. от Европейската комисия и Европейския парламент цели за намаляване на консумацията на енергия с 20% към 2020 г. и намаляване на емисиите от парникови газове с 80%-95% към 2050 г. Цел на проекта е да се подпомогнат правителствата на партниращите си държави в разработването и прилагането на дългосрочни национални стратегии за основното обновяване на съществуващия сграден фонд.

 

Очакваме ви!


Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *